کودکان ذهنی باز و خلاق دارند و در این مورد با بزرگسالان متفاوت هستند. از این رو سفالگری کودکان و بازی آنها با گل رس و ساخت اشکال تخیلی می تواند باعث شکوفایی استعداد آنها شود. این کار علاوه بر این که سرگرم کننده و لذت بخش است، برای افزایش EQ آنها نیز بسیار مفید است. کودکان هنگام بازی با گل و فشردن آن، همه انرژی منفی خود را در گل تخلیه می کنند. از نظر روانشناسی کودکان دوست دارند همواره مورد تایید اعضای خانواده و دیگران قرار بگیرند از این رو با ساخت اشیاء تخیلی با گل می توانند تعریف و تمجید اطرافیان را داشته باشند.
در ادامه مقاله بیشتر راجع به سفالگری کودکان صحبت خواهیم کرد، پس با شهر سفال همراه باشید.
فواید سفالگری برای کودکان
همانطور که پیش تر اشاره شد سفالگری کودکان باعث افزایش خلاقیت و هوش آنها می شود به این دلیل که برای چند ساعت ذهن و فکر خود را روی ساخت یک چیز مشغول می کنند و تمرکز می کنند این باعث می شود که کودک برای ساخت یک شیء خلاقیت به خرج دهد و یک چیز جدید بسازد.
بازی با گل و ساخت اشکال مختلف بیشتر برای کودکانی که بیش فعالی دارند و نمی توانند تمرکز کنند مفید است، این کودکان با ساخت اشکال مختلف و تشویق آنها توسط دیگران باعث افزایش اعتماد بنفس و همینطور آرامش آنها می شود.کودک هنگام کار با گل آزادی دارد و می تواند هرچیزی که دوست دارد بسازد همین باعث افزایش اعتماد بنفس آن می شود. بیشتر روانشناسان برای پی بردن به شخصیت و استعداد کودکان از این روش استفاده می کنند.
همینطور کودکان با این کار یاد می گیرند که هنگام مواجه شدن با مشکلات چگونه با آنها برخورد کنند و مشکل خود را حل کنند، پس هنگام بازی با گل اگر کودک شما دچار مشکلی شد اجازه دهید تا خودش مشکل را حل کند. سفالگری کودکان در روابط اجتماعی آنها نیز تاثیر مثبت دارد، این حرف زمانی تحقق می یابد که کودک شما در یک کار گروهی و در کنار سایر هم سن و سالان خودش به این کار بپردازد و نتیجه آن این می شود که در آینده در محیط مدرسه و جامعه بزرگتر بهتر ظاهر شود.
سفالگری کودکان در مهارت های حرکتی چه تاثیری دارد؟
کودکان هنگام سفالگری چند عضو از بدن خود را درگیر می کنند مانند چشم، دست، بازو و سایر اعضای بدن. به همین دلیل یکی از فواید مهم سفالگری کودکان بهبود مهارت های حرکتی آنهاست. تجربه نشان داده کودکانی که با گل سر و کار دارند و با آن بازی می کنند در آینده خط بهتری خواهند داشت.
کودکان با سفالگری چه چیزهایی یاد می گیرند؟
اگر شما چیزی که کودکتان با گل ساخته را نگه دارید و یا آن را از طرف او به کسی هدیه دهید باعث ارزش گذاشتن به کار او می شود و اعتماد بنفس او را بالا می برد و یاد می گیرد که اگر با مشکلاتش دست و پنجه نرم کند نتیجه می گیرد و پیروز می شود و این را در بزرگسالی در زندگی خود استفاده می کند. کودکان هنگام بازی با گل به خوبی متوجه می شوند هر حرکتی که انجام می دهند روی گل تاثیر می گذارد و شکل آن را تغییر می دهد.
روش های سفالگری کودکان
کودکان هم می توانند با دست های خود اشکالی را بسازند و هم می توانند با چرخ سفالگری کار کنند که چرخ های سفالگری مخصوص کودکان و در سایزهای کوچک در بازار موجود است.
سفالگری کودکان با دست
در اینجا سه روش مختلف داریم، روش فشاری، فتیله ای و ورقه ای.
- روش فشاری برای ساخت اشیاء کوچک استفاده می شود و یکی از ساده ترین روش ها برای کودکان است و در آن کودکان با فشار دادن و به اصطلاح نیشگون گرفتن گل می توانند اشکال مختلف را بسازند.
- در روش فتیله ای لوله های با طول های مختلف از گل را می سازند و این لوله ها را روی هم قرار می دهند و به این صورت اشکالی را می سازند.
- در روش ورقه ای تکه هایی از گل را به وسیله وردنه صاف می کنند و با اتصال آنها به هم طرح موردنظر را می سازند.
سفالگری کودکان با چرخ سفالگری
چرخ های سفالگری مخصوص کودکان مانند اسباب بازی هستند و با باتری کار می کنند. این چرخ ها مانند چرخ های بزرگ مجهز نیستند اما می توانند پاسخگو و سرگرم کننده کودکان باشند. هنگامی که چرخ را روشن می کنید و پا روی پدال می گذارید دایره ای که روی چرخ قرار دارد شروع به چرخیدن می کند. بعضی از چرخ ها هم پدال ندارند و با یک دکمه می توان سرعت چرخ را کم و زیاد کرد. بعد از راه انداختن چرخ یک تکه گل را که ورز داده و به حالت کله قند درآورده اید را روی چرخ قرار دهید و اجازه دهید کودکتان کار خود را به تنهایی انجام دهد، البته خوب است که ورز دادن گل را نیز خود کودک انجام دهد و شما فقط به او کمک کنید.
در حین کار در یک ظرف کوچک مقداری آب بریزید و کنار فرزند خود قرار دهید تا در صورت نیاز دست های خود را خیس کند. این چرخ های سفالگری بیشتر برای سنین ۸ تا ۱۴ سال مناسب هستند. هنگام خرید چرخ سفالگری به خاطر داشته باشید که ابزار و وسایل دیگری مانند پیش بند، گل رس بهداشتی، ابزار مخصوص پلاستیکی یا چوبی، قلم مو و گواش در رنگ های مختلف را نیز تهیه کنید.
سفالگری کودکان در منزل
برای اینکه کودکان در منزل سفالگری کنند باید یک سری ابزار مخصوص سفالگری کودکان تهیه کنید تا راحت تر بتوانند این کار را انجام دهند و سعی کنید از رنگ های شاد استفاده کنید تا آنها را برای انجام دادن این کار تشویق کنید. ابزاری که تهیه می کنید حتما متناسب با سن کودک باشد تا مشکلی پیش نیاید.
در روزهای اول بعد از آماده کردن وسایل همراه کودک خود باشید و نحوه کار با وسایل را به او آموزش دهید اما بعد او را تنها بگذارید تا با استفاده از تخیلات خود چیزی که دوست دارد را بسازد در این صورت او تصور می کند که شما کار بزرگی را به او سپرده اید و همانطور که پیش تر گفته شد نهایتا این کار باعث افزایش اعتماد بنفس او می شود.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و در نهایت به شما پیشنهاد می دهیم تا حد ممکن شرایطی را فراهم کنید تا فرزند شما بتواند کار با گل و ساخت اشیاء را تجربه کند این کار حتما برای او مفید خواهد بود.
راستی! خوشحال میشیم در کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام شهر سفال عضو بشید.